Piramidions   
Piramidions   

Eigenboekuitgeven


Jan Naeije


Jan Naeijé (1949) studeerde Engels aan de Katholieke Leergangen in Tilburg en volgde een aantal opleidingen voor tolk-vertaler Engels. Hij was docent Engels in Dordrecht, Baarle-Nassau en vanaf 1976 aan het Mollerlyceum in Bergen op Zoom. In de tweede helft van de zeventiger jaren  volgde hij lessen in modeltekenen en etsen aan de Vrije Academie in Den Haag. Het etsen leerde hij van Gerard Lutz. Hij heeft meerdere keren geëxposeerd.

Als kind van "de tweede generatie" groeide hij op in de situatie dat ouders hun kinderen niet te zeer wilden belasten met de gebeurtenissen van de oorlog en de daaruit voortgekomen trauma's. Zoals zo veel kinderen van zijn generatie stelde hij geen vragen om zijn ouders niet overstuur te maken. Het grote zwijgen begon. De tweede wereldoorlog werd op die manier een legpuzzel waar stukjes ontbraken en/of niet helemaal op de juiste plaats lagen. Vlak voor zijn dood in 1989 heeft zijn vader nog het een en ander opgeschreven of eigenlijk van zich afgeschreven. Jaren later heeft Jan het verhaal van zijn vader met zijn moeder doorgenomen. Het leverde haar slapeloze nachten op maar hij wilde wat meer weten voordat het te laat was. Na haar dood, september 2011, vond hij een aantal mappen met meer documenten en overzichten van de oorlogsjaren van zijn vader in Frankrijk en Engeland en de jaren na de oorlog. Het werd de basis voor een zoektocht naar het verleden. Uit respect voor de privacy van zijn ouders had hij ermee gewacht tot ook zijn moeder was overleden. Met hulp van derden, archieven, instanties en organisaties kreeg hij een vollediger beeld. Het beeld werd een verslag. Het verslag werd een boek.

 

Recencies:

Streekbeeld 25 februari 2014  blz. 4

http://issuu.com/streekbeeld/docs/streekbeeld_9

 recensie Jan van Damme PZC (Provinciale Zeeuwse Courant) 12 maart 2014

http://zeelandboeken.pzc.wegenerwordpress.nl/biografie/niet-klagen-en-niet-versagen/

 Het Kompas 16 april 2014

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2014/april/16/a_het_beeld_werd_een_verslag_en_een_boeka_/

 Deelname Zeeuwse Boekenprijs 2014

http://www.zeeuwstijdschrift.nl/zeeuwse-boekenprijs.html

Trouw: Artikel Meindert van der Kaaij 26 april 2014

 http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/3642066/2014/04/26/Per-ongeluk-in-het-krijgsgevangenkamp.dhtml

 Interview Omroep Brabant t.g.v. dodenherdenking 4 mei 2014

http://www.omroepbrabant.nl/?news/210520342/De+aanloop+naar+4+en+5+mei+de+oorlog+in+Brabant.aspx


Website: www.jannaeije.nl

Contact: j.naeije@gmail.com


 Verschenen boeken van Jan Naeije via Eigenboekuitgeven© 2021 Eigenboekuitgeven